Bölümümüz
Değerli Akademisyenler, Sevgili Öğrenciler;
İstanbul Üniversitesi’nin en genç bölümlerinden biri olan Enformatik Bölümü web sitesine hoş geldiniz! Web sitemizi ziyaret ettiğinizde bölümümüzü – bizleri ve faaliyetlerimizi – daha iyi tanıyacaksınız. Yurt dışında ülkemize kıyasla çok daha popüler olan enformatik (informatics), Türk Standartları Enstitüsü tarafından “bilginin toplanması, depolanması, işlenmesi, organize edilmesi, sınıflandırılması, dağıtılması ve kullanımı için gerekli sistemler ve teknoloji ile ilgili uygulamalar ve araştırmalar yapılan bir bilim dalı” olarak tanımlamıştır. Enformatik aynı zamanda, insanların teknolojiyi nasıl değiştirdikleri ve teknolojinin insanları nasıl değiştirdiği ile ilgilenen bir disiplindir. Ülkemizde diğer üniversitelerin Enformatik Bölümleri gibi T.C. YÖK’ ün 17 Haziran 1997 tarih ve 97.19.1429 sayılı kararı gereğince kurulan bölümümüz, 2003 yılında Yüksek Lisans (YL) eğitimine başlamıştır. Bölümümüzde Eylül 2014 tarihi itibariyle kayıtlı 74 Yüksek Lisans, 6 Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans ve 48 Doktora öğrencimiz bulunmaktadır. Bilişim sektörü ve bilişim sivil toplum kuruluşları ile yakın ilişkiler içerisinde olan bölümümüz, önemli ulusal ve uluslararası toplantıların da düzenlenmesini ve ev sahipliğini üstlenmiştir ve üstlenmeye devam etmektedir. Bölümümüzün sunduğu bazı avantajları sıralayacak olursak:
- Eğitim öğretim yılının başında tüm öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız ile tanışma toplantısı gerçekleştirilmektedir. Bu sayede sene başında öğrencilerimiz, bölümümüzde ders veren öğretim elemanları ile tanışmakta, dersler hakkında bilgi edinmekte ve yine öğretim üyelerimizin danışmanlığında ders seçimi işlemlerini gerçekleştirmektedir.
- Bölümümüz sıklıkla sektörde çalışmakta olan kişiler tarafından tercih edildiğinden, öğrencilerimizin derslere katılabilmesi için ders saatleri öğrencilere göre, esnek bir biçimde ayarlanmakta ve yüksek lisans ve doktora programlarımızda dersler genellikle iki ya da üç güne toplanmaktadır.
- Bölümümüz doktora öğrencileri Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde, üniversitemizin/diğer üniversitelerin farklı programlarından dersler alabilmektedir.
- Öğrencilerimiz tez aşamasında, üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından tez projelerine başvurabilmekte, yüksek lisansta 7.000TL, doktorada 15.000TL destek sağlayabilmektedir.
- Bölümümüzün dâhil olduğu Erasmus, Farabi ve Mevlana öğrenci değişim programlarına katılarak yurt-içi ve yurt-dışında farklı tecrübeler kazanabilmektedir.
- Öğrencilerimiz, bölümümüzde Kısmi Zamanlı Çalışan Öğrenci olarak çalışabilmektedir. Her dönem seçimi gerçekleştirilen bu öğrencilerimiz, ilanda belirtilen nitelikler ve sorumluluklar çerçevesinde, bölümümüz öğretim elemanlarınca verilen görevleri yerine getirmekte ve üniversitemiz tarafından da sembolik bir ücret ile ödüllendirilmektedirler.
Değerli meslektaşlarıma ve öğrencilerimize “Sıcak eğitim ortamımıza hoş geldiniz!” demekten mutluluk duyar, başarılı bir dönem geçirmenizi temenni ederim.
Saygılarımla
Prof. Dr. Sevinç Gülseçen
İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü Başkanı
Bölüm Başkanımızın “Enformatik Bölümü ve Türkiye için Enformatik” konulu röportajı için tıklayınız.
ENFORMATİK NEDİR?
Türk Standartları Enstitüsü tarafından “bilginin toplanması, depolanması, işlenmesi, organize edilmesi, sınıflandırılması, dağıtılması ve kullanımı için gerekli sistemler ve teknoloji ile ilgili uygulamalar ve araştırmalar yapılan bir bilim dalı” olarak tanımlanan Enformatik aynı zamanda, insanların teknolojiyi nasıl değiştirdikleri ve teknolojinin insanları nasıl değiştirdiği ile ilgilenen bir disiplindir. Enformatik (Informatics) bilim alanı bilginin toplanması, sınıflanması, depolanması, işlenmesi, iletilmesi ve sunumu gibi fonksiyonları yerine getiren Bilgi ve İletişim Teknolojisi (BİT) tabanlı Bilgi Sistemlerinin kurulması, sürdürülmesi ve kullanımı ile ilgili araştırma, geliştirme ve eğitim faaliyetlerini kapsamaktadır. Bir meslek dalı olarak Enformatik, Bilgi Sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanımı için gerekli profesyonel yeteneklerin kazandırılmasını hedeflemektedir.
Enformatik Bölümümüz T.C. YÖK’ ün 17 Haziran 1997 tarih ve 97.19.1429 sayılı kararı gereğince kurulmuş ve 2003 yılında da Fen BilimleriEnstitüsü bünyesinde YL eğitimi, 3 yıl sonra da Doktora eğitimi vermeye başlamıştır. Bu tarihlerden itibaren Bölümümüzün misyonu ve vizyonu çerçevesinde, üniversitemizin ihtiyacı olan önemli bilgi sistemleri geliştirilmiş ve üniversitemizin idari ve akademik personelinin kullanımına sunulmuştur. Örnek olarak,
- Evrak Takibi Otomasyonu sistemi,
- Eğitimde Yeniden Yapılanma Bilgi ve İletişim Sistemi (EYYBIS),
- Erasmus giden öğrenci takip sistemi,
- Fen Bilimleri Enstitüsü Web Portalı (Bilgi Sistemi)
- Sosyal Bilimler Enstitüsü Web Portalı (Bilgi Sistemi)
- Avrasya Enstitüsü Web Portalı (Bilgi Sistemi)
- Konferans Yönetim ve Takip Sistemi (Uluslararası FutureLearning Konferansları için) COMAS
Günümüzde bu sistemlerin bir kısmı ISKOP bünyesine alınmış ve geliştirilmeye devam etmektedir. Bu geliştirme çalışmalarının koordinasyonunu 2 yıl yürütmüş olan Bilişim Koordinasyon Kurulu da yine bölümümüzün önerileri doğrultusunda kurulmuş ve çalışmalarını yürütmüştür. Bilişim sektörü ve bilişim sivil toplum kuruluşları ile yakın ilişkiler içerisinde olan bölümümüz, önemli ulusal ve uluslararası toplantıların da düzenlenmesini ve ev sahipliğini üstlenmiştir ve üstlenmeye devam etmektedir. Bu toplantılardan bazıları Future Learninig (Uluslararası Gelecek İçin Öğrenme Alanında Yenilikler Konferansı), Uluslararası Enformatik Çerçevesinde İncelemeler Kongresi (ICSFI), R ile Veri Madenciliği Yaz ve Kış Okulları, Türkiye’de İnternet Konferansı (İnet-tr), İnternet Haftası Etkinlikleri (InfoDay), ISSEP 2014, Uluslararası Semiotik Konferansı 2015 :Otantikten Enformatiğe şeklinde sıralanabilir.
Bölümümüz öğretim üye ve yardımcıları tarafından Türkçe literatürümüze kazandırılmış birçok kitap bulunmaktadır:
- "Mühendislikte Yapay Zeka ve Uygulamaları", Prof. Dr. Orhan Torkul, Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Uyaroğlu, Yrd. Doç. Dr. Gültekin Çağıl ve Dr. M. Kürşad Uçar M. K. (Eds.)
- "R ile Veri Madenciliği Uygulamaları", -Prof. Dr. Erdal Balaban, Dr. Elif Kartal (Eds.)
- “Bilgi Yönetimi: Bilgi Türeticileri, Büyük Veri, İnovasyon, Kurumsal Zeka” – Prof. Dr. Sevinç Gülseçen (Ed.)
- "Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi: Temel Algoritmaları ve R Dili ile Uygulamaları”-Prof. Dr. Erdal Balaban, Dr. Elif Kartal
- "Biyoenformatik DNA Mikrodizi Veri Madenciliği” – Yrd.Doç.Dr. Yalçın Özkan, Yrd.Doç.Dr. Çiğdem Erol
- “Bilgi ve Bilginin Yönetimi” – Doç. Dr. Sevinç Gülseçen (Ed.)
- “C ile Programlamaya Giriş” – Doç. Dr. Sevinç Gülseçen, Araş. Gör. Elif Kartal Karataş
Öğrenci sayısının ve talebin gün geçtikçe katlanarak arttığı bölümümüzün sunduğu bazı olanaklar şunlardır:
- Bölümümüz farklı alanlardan akademisyenlerle her tür disiplinler arası eğitim-öğretim ve benzeri etkinliğe açık, dinamik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de, lisansı matematik, fizik, biyoloji, astronomi, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi, işletme vb. olan pek çok öğrencimiz bulunmaktadır. Diğer alanlardan yüksek lisans programımıza başvuru yapan öğrencilerimiz, bölümümüzce uygun görülürse Bilimsel Hazırlık okumakta ve bu öğrencilerin programımız için gerekli alt yapıyı oluşturması sağlanmaktadır.
- Eğitim öğretim yılının başında tüm öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız ile tanışma toplantısı gerçekleştirilmektedir. Bu sayede sene başında öğrencilerimiz, bölümümüzde ders veren öğretim elemanları ile tanışmakta, dersler hakkında bilgi edinmekte ve yine öğretim üyelerimizin danışmanlığında ders seçimi işlemlerini gerçekleştirmektedir.
- Bölümümüz sıklıkla sektörde çalışmakta olan kişiler tarafından tercih edildiğinden, öğrencilerimizin derslere katılabilmesi için ders saatleri öğrencilere göre, esnek bir biçimde ayarlanmakta ve yüksek lisans ve doktora programlarımızda dersler genellikle iki ya da üç güne toplanmaktadır.
- Bölümümüz doktora öğrencileri Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde, üniversitemizin/diğer üniversitelerin farklı programlarından dersler alabilmektedir.
- Öğrencilerimiz tez aşamasında, üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından tez projelerine başvurabilmekte, yüksek lisansve , doktora çalışmalarında maddi destek sağlayabilmektedir.
- Bölümümüzün dâhil olduğu Erasmus, Farabi ve Mevlana öğrenci değişim programlarına katılarak yurt-içi ve yurt-dışında farklı tecrübeler kazanabilmektedir. Bölümümüzün birçok ülke ile ikili anlaşması mevcut olup, öğrencilerimizin bir kısmı değişim programları vasıtasıyla Fransa, Lüksemburg, Polonya ve Litvanya’da bulunmuştur.
- Bölümümüz Kasım 2012 tarihinden itibaren Oracle’ın Yükseköğretim kurumlarına yönelik işbirliği projelerinden “Oracle Academy – Advanced Computer Science (İleri Bilgisayar Bilimleri)” programının üyesi olmuştur. Oracle Academy – Advanced Computer Science üyeliği kapsamında bölümümüz eğitmenleri ve öğrencilerine çeşitli eğitim fırsatları ve avantajlar sunulmaktadır. Bu kapsamda öğrencilerimiz ve eğitmenlerimiz;
- Oracle Türkiye’nin organize ettiği eğitimlere ücretsiz,
- Oracle University eğitimlerine %50 indirimle,
- Oracle sertifika sınavlarına ise %25 indirimle katılabilecekler,
- Oracle Press yayınlarını %50 indirimle alabileceklerdir.
Öğrencilerimiz, bölümümüzde Kısmi Zamanlı Çalışan Öğrenci olarak çalışabilmektedir. Her dönem seçimi gerçekleştirilen bu öğrencilerimiz, ilanda belirtilen nitelikler ve sorumluluklar çerçevesinde, bölümümüz öğretim elemanlarınca verilen görevleri yerine getirmekte ve üniversitemiz tarafından da sembolik bir ücret ile ödüllendirilmektedirler. Ülkemizde de gittikçe önemi fark edilen Enformatik Bölümümüz, disiplinler arası iş birliğinde bir odak olmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda hem akademik camiaya hem de iş dünyasına ulusal ve uluslararası platformlar da kapılarını açmaktadır.
Bu sayfayı incelediğinize göre size de dokunacağız demektir; Hoş Geldiniz.
İstanbul Üniversitesi’nin “e-Üniversite” olma yolundaki yapılanmasında, E-öğrenim sürecini hayata geçirecektir. Üniversitemizin dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olmasına yönelik başta e-üniversite olmak üzere, bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki eğitim, araştırma ve uygulamaların geliştirilmesinde anahtar rol oynamaktır. İlkelerimiz;
1)Disiplinlerarası yaklaşım,
2)Bilişim sektörünün ihtiyacına duyarlılık,
3)Bilginin paylaşımına özen gösterme,
4)Etik ilkelere bağlılıktır.
Temel politikalarımızı ve önceliklerimizi belirtmiş olduğumuz temel ilkeler doğrultusunda oluşturmaktayız.
Lisans ve Lisansüstü öğrencilerine ve Üniversitemizin akademik ve idari personeline, Bilgi ve İletişim Teknolojileri konusunda eğitim yolu ile bilgi desteği vermek.
Üniversitemizin çeşitli birimlerinin ihtiyacı olan Bilgi Sistemleri ile Otomasyon Sistemlerinin geliştirilmesine destek olmak.
Ülkemizin bilgi toplumu olma yolundaki çabaları desteklemek üzere Sivil Toplum Kuruluşları ve bilişim sektörü ile işbirliği yapmak ve ortak faaliyetlerde bulunmak.
Doğu ile Batıyı, geçmişle geleceği buluşturan, evrensel değerleri ve etik kuralları benimsemiş yönetimi ve çalışanlarıyla, insanlığın maddi ve manevi mutluluğu için insan hakları ve evrensel demokrasi ilkeleri doğrultusunda, çağdaş bir yaşam düzeyinin sağlanmasına öncülük eden ve bunu ilke edinen, ülkemizin ilk ve en büyük üniversitesi olarak;
- Yönetim, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, idari ve destek ile topluma hizmet süreçlerinde; “Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi”ni benimseyen, uygulayan ve etkinliğini sürekli iyileştiren,
- Ulusal ve uluslararası kurumlarda öncelikle tercih edilen mezunlar yetiştiren,
- Mezunları ile işbirliği içinde olan ve ilişkilerini sürekli geliştiren,
- Çağdaş ve üretime yönelik bilgi ve teknoloji üreten,
- Ulusal ve uluslararası alanda etkili, rekabetçi ve sonuç alıcı işbirlikleri geliştiren,
- Küreselleşen dünyanın değişen şartları doğrultusunda, paydaşlarımıza değer katan yenilikler yapabilen,
- Çalışanlarını takım ruhu ile başarıya odaklayan, destekleyen ve tüm potansiyellerini kullanabilmelerini güvence altına alan,
- Tüm paydaşların şimdiki ve gelecekteki beklentilerini dikkate alan ve gerekli planlamayı yapabilen,
- Sivil Toplum Kuruluşları, özel ve kamu kurumları ile karşılıklı faydaya dayalı bilgi transferinde bulunan,
- Öğrencilerine ve çalışanlarına güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlayan,
- Sosyal sorumluluklar kapsamında projeler üreten ve yürüten,
- Toplumun vicdanı ve sesi olma sorumluluğu ile hareket eden,
- Sürdürülebilir kalkınma ilkesiyle, gelecek nesillere yaşanılabilir bir doğa ve çevre bırakmayı temel anlayış kabul eden,
- ve geleceği tasarlayan, dünyanın önde gelen üniversitelerinden birisi olmak
“Kalite Politikamız” dır.
Enformatik Bölümü Etik Sözleşmesi
Enformatik Bölümü Etik Günü ve Haftası
Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik
Enformatik Bölümü Faaliyet Raporu 2019
İç Kontrol Sistemi Soru Formu 2020
Bölümümüz bünyesinde aşağıdaki hizmetler verilmektedir (27/06/2016).
- Veri Madenciliği
- SPSS
- Büyük Veri
- Bulut Bilişim
- RasberryPi
- Programlama
- Veri tabanı
- Güvenlik
- Yazılım projelerinde insan sorunları (kaynakları ve ne yapılabilir)
Bölümümüz Öğretim Üye ve Elemanları Tarafından Hazırlanmış Kitaplar
"Mühendislikte Yapay Zeka ve Uygulamaları II", Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, Prof. Dr. Orhan Torkul, Prof. Dr. Alper Fığlalı, Doç. Dr. İ. Hakan Selvi, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Uyaroğlu ve Dr. M. Kürşad Uçar M. K. (Eds.)
"Mühendislikte Yapay Zeka ve Uygulamaları", Prof. Dr. Orhan Torkul, Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Uyaroğlu, Yrd. Doç. Dr. Gültekin Çağıl ve Dr. M. Kürşad Uçar M. K. (Eds.)
"R ile Veri Madenciliği Uygulamaları", -Prof. Dr. Erdal Balaban, Dr. Elif Kartal (Eds.)
“Bilgi Yönetimi: Bilgi Türeticileri, Büyük Veri, İnovasyon, Kurumsal Zeka” – Prof. Dr. Sevinç Gülseçen (Ed.)
"Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi: Temel Algoritmaları ve R Dili ile Uygulamaları”-Prof. Dr. Erdal Balaban, Dr. Elif Kartal
"Biyoenformatik DNA Mikrodizi Veri Madenciliği” – Yrd.Doç.Dr. Yalçın Özkan, Yrd.Doç.Dr. Çiğdem Erol
“Bilgi ve Bilginin Yönetimi” – Doç. Dr. Sevinç Gülseçen (Ed.)
“C ile Programlamaya Giriş” – Doç. Dr. Sevinç Gülseçen, Araş. Gör. Elif Kartal Karataş
Günümüzde teknoloji hızla ilerlemekte ve bununla orantılı olarak, üretilen verinin büyüklüğü gitgide artmaktadır. Marketten ya da e-ticaret sitelerinden alışveriş yaptığımızda, web sitelerinde dolaştığımızda, akıllı telefonlarımızda kullandığımız uygulamalarda, hastaneye gittiğimizde ve daha birçok yerde izler bırakıyoruz. Bıraktığımız bu izler ile birçok alanda birçok geliştirme yapılabilmektedir. Örneğin yeni ürünler üretilebilmekte, firmalar kişiye özel kampanyalar düzenleyebilmekte, hastalıklar daha doğru teşhis edilebilmektedir. Peki bunların nasıl gerçekleştiğini biliyor muyuz? Bunun cevabı verinin anlamlı bilgiye dönüşme sürecinde saklı. Bu süreçte, istatistik, veri madenciliği, makine öğrenmesi, yapay zeka ile izlerimiz yani verilerimiz (data) anlamlı hale gelmekte.
2019 Haziran ayında kurulan Data Club, İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin geleceğin veri odaklı mesleklerine farkındalıklarını oluşturup bu yönde gelişimlerini desteklemektir. Siz de kulübümüze katılarak veri analizi süreçlerinde çalışabilirsiniz!
Etkinlikler ve çalışmalarımızı aşağıda yer alan web adresimiz ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
İletişim:
Kulüp Başkanı: Ecem Nur Yıldızcan, eyildizcan@ogr.iü.edu.tr
Akademik Danışman: Dr. Serra Çelik, serra.celik@istanbul.edu.tr, Dahili: 11538
Bize ulaşın:
e-posta: dataclubist@gmail.com Instagram: dataclubistanbul
LikedIn: DataClub
Twitter: DataClubist
Facebook: Data Club / DataClubIstanbul
Web: iudata.club
2019-2020 Eğitim-Öğretim dönemi faaliyetler:
Tarih | Seminer | Eğitmen |
10.10.2019 | Veri Bilimi 101 | Serra Çelik |
18.10.2019 | İnsan Bilgisayar Etkileşimi | Zeyd Söyük |
27.11.2019 | 3D Yazıcı Etkinliği | Ecem Nur Yıldızcan |
4.12.2019 | Tanışma toplantısı | Data Club YK |
7-8.12.2019 | Siber Güvenlikte Yapay Zeka Atölyesi | Murat Gezer, Yalçın Özkan |
12.02.2020 | Veri Bilimi Eğitimleri (R Eğitimi) | Emre Akadal |
19.02.2020 | Veri Bilimi Eğitimleri (R Eğitimi) | Emre Akadal |
26.02.2020 | Veri Bilimi Eğitimleri (R Eğitimi) | Emre Akadal |
4.03.2020 | Veri Bilimi Eğitimleri (R Eğitimi) | Emre Akadal |
12.03.2020 | Görsel Tasarımlarda Renk, Tipografi ve Kompozisyon | Yakup Selçuk Yıldırım |
16.03.2020 | Senin Verin (pandemi dolayısıyla iptal edilmiştir) | Ceyda Cimilli Akaydın |
11.04.2020 | InfoDay'20 (pandemi dolayısıyla iptal edilmiştir) | Alanında Uzman Konuşmacılar |
15.05.2020 | Pandemi Yayılım Modeli ve Kültür Modeli (Çevrimiçi Seminer) | Ecem Nur Yıldızcan |
22.05.2020 | AHP Nedir (Çevrimiçi Seminer) | Seda Taş |
29.05.2020 | Veri Tabanı ve Veri Tabanı Yönetim Sistemleri (Çevrimiçi Seminer) | Onur Özekinci |
05.06.2020 | Yapay Zeka Nedir? (Çevrimiçi Seminer) | Ali Çelebi |
12.06.2020 | Big Data Nedir? (Çevrimiçi Seminer) | Beyza Nur Tınaz |