III. Disiplinlerarası Uygulamalı Veri Madenciliği Çalıştayı Gerçekleştirildi
III. Disiplinlerarası Uygulamalı Veri Madenciliği Çalıştayı; Türkiye Bilişim Derneği Veri Madenciliği Çalışma Grubu, İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü ve Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) işbirliği ile 6-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında TOVAK Uluslararası Marmaris Akademisi’nde gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya Türkiye’nin çeşitli illerinden farklı üniversitelerden akademisyenler ve sektörden konuyla ilgili araştırmacılar katılmıştır. Katılımcılar, eğitmenler eşliğinde çalıştay için hazırlanan uygulamaları kendi bilgisayarlarında deneme fırsatı bulmuştur. Tüm sunumlar ve R kodları katılımcılarla
paylaşılmıştır.İlk gün çalıştay açılışı İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Emekli Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. M. Erdal BALABAN tarafından gerçekleştirilmiştir. Dr. BALABAN; veri madenciliğine giriş konusunda yaptığı sunumda öncelikle veri bilimi, veri madenciliği, makine öğrenmesi gibi günümüzde içiçe geçmiş ve araştırmacılar tarafından üzerinde çokça tartışılan kavramları ele almıştır. Sonrasında, veri madenciliği sürecini, veri madenciliği uygulama alanlarından sınıflandırma, kümeleme ve birliktelik kurallarını açıklamıştır. İlk oturumun ardından bölümümüz Araştırma Görevlilerinden Dr. Elif KARTAL tarafından R programlama diline kısa bir giriş yapılmıştır. Katılımcıların çalıştay boyunca ihtiyaç duyacağı temel kavramlar ve R kodları katılımcılara verilerek, birlikte uygulanmıştır. Öğleden sonra ise R ile veri madenciliğinde model performans değerlendirmesi konusu üzerine R’da çalışmalara devam edilmiştir. Son oturumda Prof. Dr. M. Erdal BALABAN ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sinem Sarul tarafından R’da optimizasyon konusu ele alınmıştır. Katılımcılarla birlikte optimizasyonla ilgili farklı örnekler incelenmiştir.
Çalıştayın ikinci günü sabah oturumu; Haliç Üniversitesi İşletme Enformatiği bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe KARAHAN ADALI’nın veri madenciliğinin sepet analizi olarak da anılan birliktelik kuralları konusu üzerine sunumuyla başlamıştır. Dr. KARAHAN ADALI, birliktelik kurallarında gerçekleştirilen bir uygulamanın nasıl Shiny ile bir web uygulaması haline getirildiğini açıklamış, katılımcıların da temel bir Shiny uygulamasını kendi bilgisayarlarında hazırlamasını sağlamıştır. Öğleden sonraki ilk oturumda; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü’nden Öğr. Gör. Burcu BEKTAŞ, Python dilinde bir görüntü işleme örneği ele alarak görüntülerden oluşan bir veri setini sayısallaştırmıştır. İkinci oturumda ise Marmara Üniversitesi Almanca İşletme Enformatiği Bölümü’nden Araş. Gör. İlkim Ecem EMRE, sayısallaştırılan bu veri seti üzerinde R programlama dilinde veri madenciliği analizlerini gerçekleştirmiştir.
Üçüncü gün; Prof. Dr. M. Erdal BALABAN ve Dr. Elif KARTAL tarafından Destek Vektör Makineleri konusu futbol maçı sonuçlarının öngörülmesi üzerine bir örnek uygulamayla “beş adımda veri madenciliği süreci” çerçevesinde sunulmuştur. Öğleden sonra bölümümüz Araştırma Görevlilerinden Dr. Zeki ÖZEN yapay sinir ağlarından Self Organising Maps – SOM kullanarak kanser veri seti üzerinde bir sınıflandırma bir de kümeleme analizi gerçekleştirmiştir.
Çalıştayın son günü, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe ÇINAR farklı sınıflandırma modelleri aracılığıyla otel yorumlarının bulundugu veri seti üzerinde metin madenciliği ile duygu analizi uygulaması gerçekleştirmiştir. Öğleden sonra çalıştayın kapanış oturumunda Dr. Öğr. Üyesi Gülser ACAR DONDURMACI yapay zekâda etik konusunu ele alarak, konunun katılımcılarla soru-cevap şeklinde tartışılmasını sağlamıştır. Çalıştay eğitimleri sertifika töreni ile sonlanmıştır.
Bu yıl aramızda olan tüm katılımcılara ve eğitmenlere teşekkürlerimizi sunar, bir sonraki yıl yeni katılımcıları da aramızda görmeyi temenni ederiz. Çalıştayımızla ilgili tüm detaylara ve duyurulara http://www.tovak.org/verimadenciligi/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.