R ile Veri Madenciliği Yaz Okulu Başladı

r_cloud_6

R ile Veri Madenciliği Yaz Okulu, İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü, İşletme Fakültesi ve 1993 yılından bu yana gönüllü bilim, eğitim ve kültür hizmetleri sunan kaynaklardan biri olabilmek amacıyla himet veren Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) işbirliği ile 7-13 Eylül 2015 tarihleri arasında TOVAK Uluslararası Marmaris Akademisi’nde düzenlenmektedir. Yaz okulunda, 7 Eylül tarihindeki açılış kokteyli, 8 Eylül tarihindeki Prof. Dr. Tahir Özgü’nün TOVAK tanıtımı, Doç. Dr. Kutlu Merih ve Fatma Çınar’ın Doç. Dr. Coşkun Küçüközmen’in de katkıları ile gerçekleştirdikleri “R Programlama ve Veri Madenciliği’ne Giriş, R Yazılımı Genel Özellikleri ve Uygulama Paketleri” sunumu ve Youngstown Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Birsen Karpak’ın Big Data, Veri Madenciliğinin son durumu ve geleceği, Amerika’daki veri madenciliği çalışmaları hakkında bilgilerini paylaştığı bir skype bağlantısı ile hızlı bir başlangıç yapılmış oldu. Yaz okulu, 9 Eylül tarihinde de Prof. Dr. Erdal Balaban ve Dr. Elif Kartal’ın Sınıflandırma ve Kümeleme Yöntemleri anlatımıyla devam etti.

Farklı sektör ve akademiden katılımcılar, hem bilim yapabildikleri hem de doğa ile iç içe sosyal aktiviteleri de gerçekleştirebildikleri bir yaz okulunda bir araya gelmiş oldu. Önümüzdeki günlerde aşağıda yer alan eğitim programı ile devam edecek olan ve bölümümüz öğretim üye ve elemanlarının da eğitmen olarak yer aldığı yaz okulunda veri madenciliğinin özellikle sınıflandırma ve kümeleme konusunda sıkça kullanılan teknikleri, yapılan analizlerden elde edilecek sonuçların nasıl doğrulanacağını ve bu sonuçların nasıl görsel biçimde sunulacağını aktarmayı amaçlamıştır. Aynı zamanda katılımcılar yaz okulunda, örnek durum incelemeleri üzerinden R diliyle RStudio’da veri madenciliği tekniklerini nasıl uygulayabileceklerini öğrenme fırsatı bulacaktır.

Dr. M. Erdal BALABAN, Dr. Elif KARTAL

Sınıflandırma Modelleri k-En Yakın Komşu Algoritması Naive Bayes Logistik Regresyon Karar Ağaçları

Kümeleme

Proje Uygulaması: “Kalp Hastalığı Teşhisi”